Κακόβουλο λογισμικό, «δούρειοι ίπποι», ιοί, «ψάρεμα», spam… Ων ουκ έστιν αριθμός των απειλών που διαρκώς δέχεται ο υπολογιστής σας....
Ωστόσο, ο πλέον σοβαρός είναι να έχει πέσει θύμα χακαρίσματος και οι κυβερνο-απατεώνες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας.
Όμως, πολύ συχνά το να καταλάβουμε ότι ο υπολογιστής μας έχει πέσει θύμα χακαρίσματος δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Συχνά το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται καλά από «αντιβιοτικά» και τα σημεία που δείχνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει «υποκύψει» σε χάκερς είναι δύσκολο να διαπιστωθούν.
Σύμφωνα με ειδικούς, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κακόβουλο λογισμικό τρέχει μαζί με το κανονικό software στον υπολογιστή σας αν παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:
-Πολλά ψεύτικα μηνύματα για αντιβιοτικά
-Πολλά pop-up παράθυρα
-Περίεργες γραμμές εργαλείων
-Ψεύτικα e-mail
-Απρόκλητες κινήσεις του ποντικιού
-Αργός υπολογιστής
Και πολλά άλλα. Αν όλα αυτά συμβαίνουν στον υπολογιστή σας, τότε έχει χακαριστεί.
Τι κάνετε; Αρχικά, μην πανικοβληθείτε. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε πλήρες καθάρισμα και επανεγκατάσταση του λογισμικού στο κομπιούτερ σας, προκειμένου να απαλλαγείτε από το κακόβουλο λογισμικό.
Επίσης, πρέπει να αλλάξετε όλα τα συνθηματικά σας, αρχής γενομένης από το e-mail σας και ενημερώστε τους φίλους και συνεργάτες σας για το χακάρισμα (πιθανόν θα λαμβάνουν από εσάς περίεργα e-mail). Kάντε το ίδιο και στους λογαριασμούς σας στα social media και ενημερώστε τα σάιτ ότι πέσατε θύμα χάκινγκ.
Τέλος, ενημερώστε τις αρχές, αν θεωρείτε ότι κλάπησαν σημαντικά προσωπικά σας δεδομένα, όπως στοιχεία ταυτότητας, τραπεζικοί λογαριασμοί, πιστωτικές κάρτες, κλπ, και ενημερώστε και τις τράπεζές σας, ώστε να «παγώσουν» τους λογαριασμούς σας, μέχρις ότου πάρετε νέες κάρτες και PIN.
Τέλος, εφοδιαστείτε με ένα καλό αντι-ιϊκό πρόγραμμα και έναν manager για τα συνθηματικά σας, ώστε να παρακολουθείτε τι συμβαίνει και να λάβετε γρήγορα τα μέτρα σας.